Mărimea geamului termopan

Dr.-Ing. Teodor TERETEAN

Măsura energiei termice transmisă prin termopan este coeficientul de transfer termic global, k, exprimat īn W/m2*K.

Suprafaţa ferestrei de termopan are trei zone distincte: rama ferestrei, marginea geamului şi centrul geamului.

Fiecare zonă are coeficientul său de transfer parţial: nucleul central, cel mai bun; marginea geamului, ceva mai slab (datorită distanţierelor metalice montate perimetral īntre sticle) şi rama, cel mai slab.

Vom compara 2 ferestre fixe, de arii egale (1,20 x 1,20 m), compuse diferit: 1 ochi (prima) şi 2 ochiuri cu ramă de separare (a doua).

Componentele: ramă de aluminiu izolată termic, cu foi din sticlă simplă, distanţate la 12,5 mm, īntre acestea fiind aer.

Rezultatul: k= 3,26 la fereastra cu 1 ochi şi k= 3,51 la fereastra cu 2 ochiuri.

Fereastra cu 2 ochiuri a pierdut cu 8% mai multă căldură.

Concluzie: Pe cāt posibil, ocupaţi acelaşi gol īn perete cu ochiuri de geam cāt mai mari (rame cāt mai puţine, sticlă cāt mai multă).