Explicaţii privind ventilarea băilor

Dr.-Ing. Teodor TERETEAN

Comentarii şi întrebări:

A/. Cred ca răspunsul e cam vag.

De ex. aţi spus: „Rezolvarea problemei constă în montarea unui ventilator extractor – evacuează din fiecare baie 100 – 200 mc/h”.

Păi asta cred depinde în primul rând de volumul băii.

Eu am o baie de 10 mc.

Nu e cam mare debitul de aer (puterea ventilatorului) ?

B/. Apoi: „ La o circulaţie uzuală a aerului (0,3 m/s în jumătatea superioară), într-o baie cu geam, în circa 30 minute scăpam de mirosuri, nu şi de umezeală”.

Înţeleg că problema e ca ventilaţia se face la nivel superior şi nu la bază ?

În cazul asta unde ar trebui (ar fi cel mai eficient) de montata aspiraţia ventilatorului)?

Umiditatea are tendinţa de a coborî ?,

Antonie I.

 

A/. Uzual, în anexele locuinţei, schimburile de aer sunt: 4-5 volume/oră (numai WC) şi 4-6 volume/oră (baia cu WC).

Experienţa arată că, în ambele situaţii, este de dorit un schimb de 10 volume/oră; deci, la o baie de 10 mc rezultă un ventilator de 60-100 mc/h.

În plus, pe sub uşa băii trebuie să existe un spaţiu liber (fantă) pentru ca aerul extras de ventilator să poată fi înlocuit; de ex., la o uşă lată de 70 cm rezultă o înălţime a fantei de 20-35 mm pentru ca viteza de intrare a aerului (la intrarea a 60-100 mc/h) să fie sub 1 m/s.

Un ventilator se amplasează în baie cât mai sus şi, dacă e mai mare, aeriseşte mai rapid: poate fi oprit mai repede; dacă are umidostat: va fi oprit automat, la o anumită valoare a umidităţii.

B/. La băile cu fereastră, ventilarea se face natural; aerul pătrunde în baie datorită diferenţei de temperatură şi umiditate dintre aerul exterior şi cel interior.

Viciat de căldură şi umiditate aerul migrează către tavan.

Prin fereastra deschisă, aerul viciat iese prin jumătatea de sus a acesteia iar cel proaspăt intră prin jumătatea sa inferioară.

Când bate vântul aerul poate intra (sau ieşi) prin toata suprafaţă ferestrei, dacă sub uşă există o fantă suficient de mare.