Condensul pe ferestrele balconului

Teodor TERETEAN

----- Original Message -----
In acesta vara am īnchis balconul apartamentului de doua camere in care locuim si l-am transformat in spaţiu de locuit (de fapt am pus acolo un birou si computerul).

Problema este ca de cānd este frig afara se aburesc foarte tare geamurile din toata casa iar uşile din lemn s-au umflat foarte tare de la umezeala.

Cum pe balcon era gresie am pus parchet pentru a īncălzi mai bine (vecina de jos are geamul spart la balcon si din cauza asta e foarte frig de la ea, pe gresie se făcea umezeala).
Nici după ce am pus parchet problema nu a dispărut, in continuare dacă temperaturile scad sub zero grade, geamurile se aburesc.

Ar fi o soluţie sa punem un calorifer pe peretele exterior sub termopan.

Ajuta la ceva daca am pune parchet in toata casa (acum este linoleum).

Cum am putea scăpa de umezeala?

Cu stima,

GR

 

Īnchiderea balconului, includerea sa īn cameră, au dus la modificarea regimului termic al pereţilor săi, care nu au fost construiţi cu o rezistenţă termică suficientă.

La temperaturi exterioare scăzute (00C), temperaturile feţelor interioare ale pereţilor, pardoselii şi tavanului balconului pot scade sub temperatura sub punctul de rouă al aerului din īncăpere, apărānd condensul.

Īn plus, termopanele etanşānd perfect īncăperile, vaporii de apă se acumulează īn īncăpere (din respiraţie, transpiraţie, gătit, īmbăiere etc.), temperatura punctului de rouă ridicāndu-se.

Deci, scăderea temperaturii exterioare, acumularea progresivă a vaporilor de apă datorită etanşării termopanelor, transformarea pereţilor şi pardoselii balconului īn elemente de construcţie exterioare, fără a avea rezistenţe termice corespunzatoare, au condus la apariţia condensului pe suprafeţele reci.

Remedii: izolarea suplimentară a pereţilor, pardoselii şi tavanului balconului (pāslă de vată minerală sau polistiren expandat de min. 10 cm grosime), ventilarea periodică a īncăperilor (evacuarea vaporilor de apă); la nevoie, īncălzirea balconului cu radiator electric.