Condensul pe ferestrele balconului (2)

Dr.-Ing. Teodor TERETEAN

----- Original Message -----

Exista nişte aparate care scot umezeala afara, ca un fel de ventilator, care in funcţie de umezeala se pune in mişcare si arunca umezeala afara si nu lasă sa intre frigul in încăpere.

Dar bineînţeles ca o izolaţie buna ajuta f.  mult.

Lemnul este un izolant formidabil, dar este f inflamabil .. şi nici ieftin, nu trebuie uitata nici folia de plastic, care nu lasă să treacă vântul ...o zi buna

Cu stima,

T. Toma

 

Efectele negative ale umezelii în apartamente, case individuale sau vile, s-au acutizat prin instalarea geamurilor de termopan.

Garniturile de cauciuc ale ramei de geam, astupând eventualele interstiţii, nu mai permit ventilarea naturală a încăperilor.

Nu există diferenţe mari între ramele de lemn şi cele de PVC ale termopanelor; ramele de aluminiu, chiar bine izolate, sunt ceva mai reci (cca. 20%) decât primele.

La vreme rece, dacă s-au acumulat vapori de apă, pe geamurile unui balcon apare condensul.

În cazul încăperilor din casele individuale (vile), cu suprafeţe vitrate mari, trebuie făcută ventilarea mecanică, eventual incluzând şi un recuperator de căldură.

O soluţie mai scumpă este dotarea acestor încăperi cu dezumidificatoare: aparate monobloc, automatizate, ce recirculă aerul din încăperi, extrăgând prin condensare (în recipient sau direct afară) excesul de umiditate.

Un aparat mediu, de 360 W, extrage până la 1l apă/h şi costă cca. 1200 euro.

Există şi aparate mai mici sau mai mari.