De cât aer proaspăt avem nevoie

Dr.-Ing. Teodor TERETEAN

Comentarii şi întrebări:

Se vorbeşte în ultima vreme de necesitatea de aer proaspăt.

Atât acasă, cât şi la birou.

De când cu termopanele şi cu condensul produs de ele ni se vorbeşte de aerisire.

Cât, cum şi când se face asta,

Un cititor.

 

Desigur, geamurile termopan pun problema aerisirii.

Un om are nevoie continuu de oxigen, pentru a asigura arderile metabolice din organism.

Aerul proaspăt conţine, cca. 21% oxigen în fiecare 1 m3 inhalat.

In stare de repaus, un om are nevoie de 25 m3/h aer proaspăt; lucrând la calculator acest necesar creşte.

La un adult, după o inspirare de aer proaspăt, cu 21% oxigen şi 0,35% bioxid de carbon (CO2), urmează o expirare de aer „consumat”, cu numai 13% oxigen şi peste 0,8% CO2.

În bucătarii, cu 4 ochiuri de aragaz aprinse, se produc 0,6 m3/h de CO2.

Centralele de apartament, sobele cu gaz metan sporesc considerabil necesarul de aer proaspăt.

Prin introducerea de aer proaspăt se evită creşterea de bioxid de carbon care peste anumite valori devine toxic; în concentraţii excepţionale, peste 30% în volume, acesta provoacă moartea în 30 minute.

Cât aerisim: la 0 oC, un geam batant asigură un schimb de aer în cca. 15 min.; o fereastră larg deschisă asigură primenirea încăperii de 30 m3 în 5-6 min.