Aerul proaspăt 1 (ventilaţia)

Teodor TERETEAN

----- Original Message -----
From: „suedezu” (s…u@yahoo.com): 2006-12-27 09:26:51 (Forum Evenimentul Zilei)

Subject: vreau şi eu

Vreau şi eu destul aer, dar din păcate la mine la serviciu spaţiul se calculează în funcţie de chirie, nu de oameni.

Aşa că de multe ori simt că mă ia ameţeala, creierul nu mi se mai oxigenează, dar eu trebuie să muncesc.

Firmele ar trebui controlate şi amendate în cazul în care nu oferă condiţii civilizate de muncă.

Ştiu că este scump să închiriezi într-o clădire de afaceri, mulţi dintre colegii mei se complac crezând ca diferenţa de bani se vede în salariile lor, dar mă tem că nu se vede decât în buzunarul patronului.

 

Normele de protecţie a muncii arată că respectarea limitelor stabilite prin concentraţii admisibile de substanţe toxice în atmosfera zonelor de locuire sau de muncă este obligatorie pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Obligaţia priveşte toate unităţile cu personal angajat pe bază de contract individual de muncă.

Lipsa aerului proaspăt face din bioxidul de carbon (CO2), acumulat progresiv, o substanţă toxică.

Concentraţiile maxim admisibile de CO2 sunt: 5000 mg/m3 (medie) şi 10000 mg/m3 (la vârf).

Concentraţia admisibilă la vârf nu trebuie depăşită în nici un moment al zilei de lucru.

Concentraţia admisibilă medie, măsurată etapizat la locul de muncă respectiv, nu trebuie depăşită pe durata unui schimb de muncă.

În incintele clădirilor neindustriale, necesarul de aer proaspăt, în m3/h şi persoană adultă, este: 25 (spaţiu de nefumători), 35 (fumat moderat), 50 (fumat intens), 75 (fumat foarte intens).

Aerul proaspăt introdus trebuie să fie curat si încălzit iarna.

Atât lipsa de aer proaspăt, cât şi funcţionarea incorectă a instalaţiilor de ventilare, se manifesta prin simptome ca: uscăciune, mâncărimi sau iritaţii ale pielii, respiraţie grea, dureri de cap, gât inflamat sau uscat, lipsă de vlagă, oboseală sau somnolenţă, congestie sinusală, sufocare, nas curgător, tuse, ochi obosiţi sau încordaţi, încordare psihică, iritabilitate sau nervozitate, dureri de spate, umeri sau gat, strănuturi, deficienţe de memorare sau de concentrare, ameţeală sau uşoare dureri de cap, senzaţii depresive, respiraţie sacadată, gol de stomac, înţepenire a braţelor sau încheieturilor etc.

Introducerea de aer proaspăt necesita energie.

într-un birou cu 1 persoană nefumătoare, aerisit prin deschiderea ferestrelor, aerul introdus iarna (la –15oC afară) necesită un supliment de căldură de cca. 300 W.

Soluţia minimală în cazul unui numărul sporit de persoane este instalaţia simplă de introdus aer exterior, filtrat şi încălzit iarna: aparatul de tavan fals, cu baterie de încălzire electrică sau cu apă caldă.