Aerul proaspăt 2 (ventilaţia)

Teodor TERETEAN

----- Original Message -----
From: „suedezu” (s…u@yahoo.com): 2006-12-27 09:26:51 (Forum Evenimentul Zilei)

Subject: vreau şi eu

Vreau şi eu destul aer, dar din păcate la mine la serviciu spaţiul se calculează în funcţie de chirie, nu de oameni.

Aşa că de multe ori simt că mă ia ameţeala, creierul nu mi se mai oxigenează, dar eu trebuie să muncesc.

Firmele ar trebui controlate şi amendate în cazul în care nu oferă condiţii civilizate de muncă.

Ştiu că este scump să închiriezi într-o clădire de afaceri, mulţi dintre colegii mei se complac crezând ca diferenţa de bani se vede în salariile lor, dar mă tem că nu se vede decât în buzunarul patronului.

 

În funcţie de tipul instalaţiei de aer condiţionat, aerul proaspăt (pentru ventilare) poate fi introdus pe câteva căi.

Dacă încăperea (biroul sau livingul) are doar „splituri”, ventilarea se va face intermitent, prin deschiderea ferestrelor (dezavantaj: introducerea aerului nefiltrat).

Dacă incinta are un aparat „ductibil”, ascuns in tavanul fals, acesta este dotat, pe lângă gurile de aspiraţie aer recirculat şi de livrare a aerului condiţionat (prin guri de tavan), şi cu o gură de aer proaspăt, racordată, printr-un canal flexibil, la priza de aer exterior.

Aparatul introduce continuu aer proaspăt în încăpere.

De ex., pentru un birou de 4 persoane, fumătoare moderat, debitul necesar de aer proaspăt este de 140 mc/h, care, iarna necesită suplimentar max. 1800 W căldură (baterie de încălzire electrică sau cu apă caldă), iar vara max. 470 W frig (bateria de răcire cu freon a aparatului).

Surplusul de aer proaspăt introdus în cameră trebuie evacuat, fie cu un ventilator extractor cu clapetă, montat într-o fereastra a încăperii, fie printr-un canal de ventilare naturală (din grupul sanitar).