Spaţiile de fumat

Teodor TERETEAN

 

 

Are vreo importanţă faptul că fumăm acasă sau la serviciu, în birou?

Legăturile de familie sau între colegi se păstrează mai bine când stăm împreună !

De ce face atâta caz de fumatul în restaurante ?

 

La prima vedere tradiţia prevalează.

Familiile sunt diferite: de fumători, nefumători sau amestecaţi.

Societatea însă avansează: o simplă analiză toxicologică arată că o singură ţigară conţine cca. 10 mg de nicotină.

Din această cantitate doar 1 mg este inhalată, prin fumul primar, direct în plămânii fumătorului.

Diferenţa de 9 mg este conţinută în fumul secundar, din în jurul fumătorului, şi în filtrul ţigării.

La restaurante, zona fumătorilor ventilată insuficient, are concentraţii de 150…470 micrograme de nicotină/ mc aer.

O singură „suflare de fum de ţigară” conţine aerosoli care se distrug natural după min. 14 ore.

La restaurant: pentru moment, împărţirea spaţului între fumători şi nefumători este benefică; ambele spaţii trebuie bine primenite cu aer proaspăt (ventilate), tot timpul anului; fumătorul are nevoie de (mai mult) aer curat.

Acasă: fumătorul să fumeze afară sau în bucătărie, lângă hota în funcţiune, suflând fumul astfel încât acesta să fie evacuat direct afară, fără a se mai împrăştia în jur.