Splituri īn bucătărie ?

Teodor TERETEAN

 

 

Comentariu: Mi-am reamenajat complet bucătăria.

Am cumpărat o hota telescopică īn dulapul de deasupra aragazului.

Cāt de mare ar trebui să fie hota?

 

Īn bucătăriile noastre, vara, este destul de cald.

Volumul acestora variază considerabil; īn blocurile mai vechi, acest spaţiu are cca. 20 mc; noile blocuri pot avea bucătarii de cāteva ori mai mari.

Căldura produsă de aragaz şi cuptor, cānd se prepară māncarea, rămāne mare, īn bucătărie transpirāndu-se din abundenţă.

Gătitul este īnsoţit şi de emanări importante de grăsime (vapori) şi aerosoli (particule arse) rezultate din fierturi, prăjeli, fripturi etc.

Chiar dacă, peste aragaz, există o hotă bună, tot mai scapă pe delături aer poluat.

Răcirea bucătăriei, vara, cu splitul generează curenţi de aer periculoşi.

Sfaturi:

-          nu montaţi splituri īn bucătăriile mici; vă pot īmbolnăvi,

-          mai bine răciţi o cameră alăturată (care are aer proaspăt, de afară) lăsānd uşa īntredeschisă pe unde să intre, fără curenţi, aer răcorit,

-          splitul din bucătărie se īmbācseşte cu grăsimi şi „māzg㔠din prăjeli, devenind nefuncţional,

-          bucătăriile mari pot fi dotate cu instalaţii de aer condiţionat special concepute.