Hota potrivită

Teodor TERETEAN

 

 

Comentariu: Mi-am reamenajat complet bucătăria.

Aş vrea sa montez o hota telescopică īn dulapul de deasupra aragazului.

Cāt de mare ar trebui să fie hota?

 

 

Dintr-o bucătărie de 20 mc o hotă trebuie să extragă 300-500 mc/h.

Aerul extras trebuie īnlocuit obligatoriu cu altul de afară, introdus cāt mai departe de hotă (să ventileze toată bucătăria).

Tipul hotei se alege īn armonie cu arhitectura bucătăriei.

Mărimea hotei se alege īn funcţie de modul de a găti.

La folosire intensă (gătit simultan la 4 ochiuri de aragaz, fierturi, prăjeli, cuptor) se alege o hotă mai mare de (cu 3 trepte), cu lungimea şi lăţimea depăşind aragazul cu 5-8 cm.

La folosire puţin intensă şi rară se poate pune o hotă cu 1-2 trepte, cu dimensiunile egale cu ale aragazului.

Hotele cu rol estetic (cele puse peste un cuptor cu microunde), sub care nu se găteşte normal, pot fi ceva mai mici.

Hotele cu folosire intensă trebuie să aibă filtrele de bună calitate: cele metalice se spală lunar, cele de pāslă se schimbă imediat după īmbācsire.

Să reţinem: tot ce nu reţine filtrul hotei se depune īn coşul de evacuare, generānd sau īntreţinānd un incendiu (se stinge numai cu soluţie de oţet).