Coşul de ventilaţie ad-hoc

Teodor TERETEAN

 

Comentarii: Am casa in calcan si am doua bai care nu au ferestre, am aerisire prin horn de cărămida si printr-o ţeava PVC cu diametru 10 cm. Nu sunt mulţumit de sistemul de aerisire si doresc sa cumpăr cat mai urgent ventilatoare de baie mult mai puternice.

 

Sunt case la sol care folosesc coşuri de cărămidă preexistente pentru ventilarea băilor şi pivniţelor.

În figură: un coş de cărămidă (4) este alcătuit altfel decât un canal de tablă obişnuită: aerul curge prin acesta „frecându-se” de toate colţurile şi muchiile ascuţite ale cărămizilor şi mortarului de umplutură.

În plus, ventilatoarele obişnuite (1) întâmpină o rezistenţă mai mare datorită racordării de colţ (3) cu „probleme” (strangulări, dezaxări) a tubului de PVC (2) cu coşul.

Un tub de PVC Dn 100 conduce silenţios max. 50-70 mc/h; un coş de cărămidă similar, fasonat neîngrijit la interior, mai puţin.

Soluţii: se examinează coşul pentru a şti cauzele posibile de funcţionare nesatisfăcătoare.

Măsuri: se poate lărgi sau fasona la interior coşul sau se montează în coş un tub de tablă mai larg; se reface îmbinarea de colţ.

Se pot monta şi ventilatoare cu presiuni mai mari decât ale celor uzuale de baie, dar apar riscuri suplimentare (zgomote, vibraţii).

Totdeauna, se asigură o deschizătură de compensare a aerului evacuat.