Aparate de apartament

Teodor TERETEAN

 

(From: Micaela Banu; Sent: Tuesday, April 03, 2007 12:55 PM; Subject: SFAT)

 

Ce putere trebuie sa aibă o instalaţie de aer condiţionat care se va monta:

-în apartamentul de 40 mp,

-toate ferestrele sunt în bătaia soarelui 10 ore /zi,

-doresc un aparat care aduce aer proaspăt din exterior.

As dori să nu montez aparatul in camera unde-mi petrec cel mai mult timp, de frica curentului, dar aş dori totuşi să am confort termic în tot apartamentul.

Vă mulţumesc mult!

 

A.                     Un apartament mai vechi, de 40 mp, are de regulă: un living (cameră de zi), un dormitor, o bucătărie, grup sanitar (WC + baie), holuri etc.

Orientarea ferestrelor către sud necesită o putere frigorifică mai mare a aparatelor de aer condiţionat.

Uzual se pot folosi: un aparat de 2,64 kWfrig (9000 BTU/h) pentru dormitor şi unul de 3,52 kWfrig (12000 BTU/h) pentru living.

Dacă încăperile sunt la ultimul etaj sau de colţ, puterea lor se măreşte: 3,52 kWfrig (12000 BTU/h) pentru dormitor şi unul de 4,67 kWfrig (16000 BTU/h) pentru living.

Oricând o putere mai mare permite funcţionarea la turaţii mai joase, conducând la: o viaţă mai lungă a aparatului, viteze mai mici de insuflare (mişcări de aer mai reduse) şi zgomot acceptabil.

În figură se arată două posibilităţi de amplasare a „split”-urilor interioare în living şi în dormitor (1- masa, 2- ocupanţi, 3- birou, 4- pat).

Astfel, jeturile de aer insuflat (A şi B) parcurg un drum mai lung, preluând căldură din cameră, înainte de a atinge corpul uman.

B.                      Aparatele, care aduc aer proaspăt din exterior, au o altă construcţie şi sunt ceva mai scumpe.

Se montează între un tavan fals şi tavanul propriu-zis al camerei; cele mai subţiri aparate au 285 mm înălţime (necesită pentru montaj min. 320 mm) şi se racordează la o reţea de canale de insuflare prin tuburi flexibile racordate la dispozitive speciale (anemostate), alese astfel încât să „taie” curenţii de aer.

În afara aerului luat din cameră, prin guri laterale de cuplare la canale flexibile, pot aduce şi aer proaspăt din exterior.