Un ventilator minune

Teodor TERETEAN

 

Comentarii: Am o mică pensiune cu o mică bucătărie, unde gătesc moderat pentru viligiaturişti; hotele aflate īn comerţ sunt totuşi prea mici; cum rezolv ventilaţia bucătăriei.

 

Ventilarea bucătăriei de mărime mică sau medie se face cu ajutorul unei mini-hote specializate, racordată la un ventilator, ceva mai pretenţios, montat eventual chiar pe peretele exterior al bucătăriei (vezi figura).

Carcasa sa, fixată solid īn zidărie, are motorul electric de antrenare protejat la intemperii printr-o carcasă cu fante de aerisire-răcire laterale.

Oricāt de bun este un filtru de hotă de bucătărie, o parte din vaporii de grăsimi de la fierturi şi de aerosoli de la prăjeli, fripturi etc. trec prin tubulatură, ventilator şi sunt evacuaţi īn atmosferă.

Balamale verticale permit rotirea spre exterior a unei „uşi” īn care sunt montaţi rotorul şi electromotorul ventilatorului.

Scos din carcasă, rotorul īmbācsit de depuneri poate fi curăţat prin degresare temeinică, ştiut fiind că impurităţile menţionate prin īnvechire īn curent de aer devin extrem de inflamabile, declanşānd incendii.

Curăţarea se efectuează cel puţin odată pe an.

Cost estimativ: īncepānd cu 690 EURO, īn funcţie de mărime.