Splitul din hol

Teodor TERETEAN

Comentarii: Am un apartament compus din trei camere decomandate, care au uşile către un hol lung, central. Dacă montez un singur „split” pe hol pot să răcesc toate cele trei camere cu acest aparat ?

 

Primim frecvent întrebări privind posibilitatea răcirii unui întreg apartament (3 camere), plus bucătăria (!), folosind un singur „split” de aer condiţionat.

Un aparat de aer condiţionat care se cumpără trebuie să fie economic, dar şi eficient.

Am mai arătat că fiecare încăpere a unui apartament are un necesar de frig, pentru o anumită temperatura interioară dorită de ocupant.

De ex. un apartament cu 3 camere (împreună 45 mp), toate orientate la N-NE, fiecare cu o fereastră, necesită cca. 12000 BTU/h (3,5 kWfrig); orientate spre S-SV, necesarul sare la 16000 BTU/h (4,7 kWfrig).

Acelaşi apartament, la care 2 camere au în plus câte o fereastră, orientate spre N-NE, are necesarul de cca. 16000 BTU/h (4,7 kWfrig); orientat spre S-SV, necesarul creşte la 24000 BTU/h (7 kWfrig).

Dacă, pentru a răci tot apartamentul, încercăm să folosim un aparat montat pe hol, urmând ca de aici răcoarea să pătrundă în încăperi, prin uşile deschise, nu vom fi satisfăcuţi.

 Chiar cu o bună circulaţie de aer prin uşă:

-          „frigul” pătruns în camere nu va depăşi 1 kW (cca. 3400 BTU/h),

-          spre fereastră va mai cald decât spre uşă,

-          pe hol va fi frig şi vor fi curenţi de aer puternici.

Tot circulând între camere prin hol persoanele mai sensibile (femeile, bătrânii, copii, bolnavii etc.) vor răci cu uşurinţă.

Soluţia:  Este de preferat să montaţi aparatul în încăperea în care se stă cel mai mult (de ex. camera de zi), care având uşa deschisă poate răcori modic şi holul, urmând ca, ulterior, să dotaţi cu câte un aparat şi restul încăperilor.