Distanţa dintre unităţile unui split

Teodor TERETEAN

Comentarii: De la magazinul de unde am cumpărat un aparat de aer condiţionat (split) mi-au spus că distanţa maximă dintre unitatea interioară şi cea exterioară nu poate fi mai mare de 2 m. Este adevărat?

 

Frecvent, unii montatori de splituri, dar şi unii vânzători, acreditează ideea că distanţa maximă dintre unitatea interioară şi exterioară este 3 m.

Motivul principal: unii vânzători promit un montaj gratuit, iar unii montatorii prezintă un preţ de montaj scăzut (cca. 100 EURO), cele 2 părţi forţând un consum mic de materiale.

În ambele cazuri, „sperietoarea” pentru client este posibila funcţionare mult sub parametri ai aparatului cumpărat la depăşirea celor 3 m.

Sigur că puterea frigorifică a aparatului scade odată cu mărirea distanţei dintre cele 2 unităţi, dar nu catastrofal.

Ca exemplu orientativ, un split de 18000 BTU/h (5,4 kWfrig) îşi scade puterea cu: 1% (la 5 m), 3% (la 7,5 m), 4% (la 10 m), 6% (la 15 m), 10% (la 20 m) etc.

Sfat: amplasaţi unitatea interioară în cameră în locul în care nu apar curenţi de aer, iar unitatea exterioară într-un loc accesibil de întreţinere, chiar dacă distanţa depăşeşte 3 m.

La distanţe mult prea mari: cereţi ţevi de freon cu diametre uşor mărite sau, în extremis, luaţi aparate cu o putere ceva mai mare.