Amplasarea bucătăriei

Teodor TERETEAN

 

 

Comentarii:

… este vorba de un bloc de lux în construcţie de 13 etaje…

… problemă legată de ventilarea unei bucătarii deschise, aflată oarecum în mijlocul clădirii …

… nu există posibilitatea racordării exterioare…,

… există numai coşul centralei termice, care va depăşi înălţimea clădirii cu 5 m…

… pentru hota de la aragaz nu este prevăzută o astfel de coloană

… Oare o hotă folosita doar pe recirculare, chiar şi una de calitate foarte bună şi cu debit supradimensionat poate face faţă în aceste conditii…

…Ar fi contraindicată cumva racordarea acestei hote la coşul centralei termice? Există riscuri (evacuare în interior, etc)?

… Daca da, e valabil acest lucru şi dacă s-ar racorda hota printr-un tub de câţiva metri la o evacuare a unei toalete de serviciu?…

Sunt cazuri nefericite în care bucătăria este amplasată „înfundat” (departe de un perete exterior), fără ghene care ar permite ventilarea individuală.

Acesta conţine: vapori graşi de la fierturi şi prăjeli, aerosoli de la fripturi, căldură, bioxid de carbon (CO2), oxid de carbon (CO) la ardere dereglată etc.

Evacuarea de la hotă trebuie să fie independentă, spre exterior (filtrele utilizate nu reţin 100% vaporii sau aerosolii).

Pericole:

o        Nu cuplaţi tubul hotei cu coşul centralei termice (pericol de incendiu)

o        Nu recirculaţi 100% aerul filtrat de hotă; nu se reţin: căldura, gazele de ardere menţionate, mirosurile (bucătăria trebuie sa aibă fereastra exterioară)

o        Nu cuplaţi tubul hotei cu evacuarea băii din motive sanitare (circulaţia liberă a florei microbiene) şi sociale (se poluează băile pe verticală cu mirosuri de bucătărie)

o        Tot ce nu reţine filtrul hotei se depune în coşul de evacuare, care necurăţat periodic generează/ întreţine un incendiu

O bucătărie de tip înfundat trebuie amplasată lângă o ghenă vizitabilă pe toata înălţimea, în care să se poată amplasa tubul de evacuare.