Recuperatoare de căldură în locuinţe

Teodor TERETEAN

comentarii: Ce părere aveţi despre sistemul de ventilaţie centralizată cu recuperare de căldură folosit în ţările anglo-saxone ?

Mă refer aici la sistemele cu circuit dublu acţionate de centrale de ventilaţie care au în componentă un schimbător de căldura, aşa cum propun firmele Paul Lueftung, Pluggit,

Hoval, Brink, Schraeg, etc.

Credeţi că există o variantă mai bună în prezent pentru locuinţe unifamiliale ?

 

Etanşarea spaţiilor de locuit, mai ales prin montarea geamurilor termopan, excelente elemente de închidere, a condus la schimbarea atmosferei din încăperi.

Vaporii de apă produşi de ocupanţi (prin respiraţie şi transpiraţie), de gătit, spălare, udarea ghivecelor de flori, uscarea rufelor, se acumulează exagerat în incinte, crescând pericolul apariţiei unor boli.

Vilele, casele unifamiliale sau apartamentele mari cu mai multe camere şi mai mulţi locatari sunt pretabile la sistemul de ventilare centralizată.

Minicentralele de ventilaţie, cu dublu circuit şi recuperator de căldură incorporat, sunt o soluţie economică energetic acestea păstrând un microclimat sănătos, ventilând permanent toată casa.

Aerul viciat este aspirat şi evacuat în exterior; aerul proaspăt introdus preia căldura (până la 80%) de la cel viciat, fără a se amesteca cu acesta.

O casă cu 150 mp arie locuibilă (volum 400 mc) necesită minimum 400 mc/h aer proaspăt.

Pe piaţa autohtonă un echipament cu recuperator de căldură costa cca. 1000 EURO.