Sisteme de climatizare

Teodor TERETEAN

Īn eventualitatea achiziţionării unui sistem de climatizare aş dori să ştiu care este diferenţa dintre sistemul de tip casetă şi sistemul de tip rooftop.

In special, pentru ce este potrivit fiecare din ele.
Va mulţumesc!

 

Casetele sunt unităţi de interior ale unui sistem de climatizare, de regulă utilizat īn clădiri nerezidenţiale.

Unitatea exterioară este fie un răcitor (de apă), fie o unitate de condensare (cu freon, numai răcire sau pompă termică).

 Avantaje: montaj avantajos īn tavan fals, accesibilitate favorabilă, introduce şi aer proaspăt, performanţe acustice bune (raportat la frigul livrat), dirijare variabilă a jeturilor de aer, pompele termice pot īncălzi incinta pānă la temperaturi exterioare de -10 oC.

Rooftop-ul este o centrală compactă de tratare a aerului (recirculat şi/sau proaspăt) care poate climatiza şi ventila incinte, de regulă, nerezidenţiale, de dimensiuni mai mari.

Avantaj: echipament compact cu compresor, ventilatoare, filtre, baterii de răcire/īncălzire (īn pompă termică), baterii electrice sau cu apă (caldă) suplimentare etc. montate īntr-o singură carcasă; utilizează o reţea de canale de aer pentru distribuţia aerului rece sau cald.

Pentru clădirile rezidenţiale de preferat: un răcitor de apă racordat la casete (dacă există tavan fals) sau ventiloconvectoare (de perete), montate sub ferestre.

1/- Caseta

 

 

 

 

 

 

 

 

2/- Roof Top