(EvZ săptămâna 45) Amplasarea hotelor în bucătărie

Teodor TERETEAN

Intenţionez să-mi modernizez bucătăria şi nu ştiu cum să amplasez hota, în centru sau la perete şi care să fie mărimea sa.

Ce mă sfătuiţi ?

 

Ventilarea corectă a unei bucătarii se face numai cu hote, care, permit evacuarea aerului viciat, direct afară.

Acestea se amplasează deasupra aragazului (maşinii de gătit).

Regulă ideală în privinţa alegerii mărimii unei hote: atât lungimea, cât şi lăţimea acesteia, trebuie să depăşească cu 5…10 cm marginile aragazului (maşinii de gătit), deasupra căruia se aşează.

Folosind o hotă, drumul de la locul de producere a poluanţilor (aerosoli sau vapori graşi), până la gura de captare (pentru evacuare), este minim: pe acest drum, poluanţii nu au pe ce să se depună.

Aşezaţi hota în mijlocul bucătăriei numai dacă aceasta are mai mult un rol decorativ decât lucrativ.

Este bine ca hota să se lipească de un perete: debitul de aer necesar pentru evacuare este minim.

Aşezarea la perete a hotei micşorează influenţa curenţilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenţi care deviază drumul poluanţilor spre hotă.

Exemplu: în cazul unei hote de 1,00 x 0,60 m, amplasată la perete, debitul de aer necesar a fi evacuat este mai mic cu cca. 50% faţă de amplasarea aceleiaşi hote în mijlocul bucătăriei.