(EvZ săptămāna 46) Filtrul hotei din bucătărie

Teodor TERETEAN

 

Doresc sa-mi cumpăr o hota de bucătărie. Cum ar trebui să fie filtrul montat īn cutia hotei, pentru a avea un randament cāt mai bun ?

Ce sfat īmi daţi ?

 

Hota de bucătărie are un regim de lucru special: īn căldură şi umiditate maximă.

Două sunt componentele majore reţinute de filtrul hotei: vaporii sau micile picături de grăsime şi aerosolii (mici particule de substanţe solide arse), provenite din: vapori de ulei graşi din fierturi, prăjeli, frigărui etc.

Cel mai convenabil filtru este cel metalic, regenerabil prin spălare, alcătuit dintr-o īmpletitură din aluminiu autoportantă (cca. 28 euro/mp).

Caracteristici: textură strānsă, grosime 6 mm, masa 136 g/mp, eficacitate de reţinere 60%, temperaturi maxime 100 oC (continuu) sau 120 oC (intermitent), umiditate maximă 100%, 2 filtre 20 x 20 cm la o hotă de 400 mc aer/h, capacitate de reţinere la murdărire maximă 468 g/mp.

Sfaturi:

-       Nu ardeţi filtrele: īnainte de a aprinde focul porniţi totdeauna hota,

-       Eliminaţi mirosurile stagnante spălānd des filtrele metalice cu apă călduţă şi detergent,

-       Creşteţi capacitatea de reţinere a filtrelor pulverizāndu-le cu ulei solubil bactericid anticoroziv (cca. 10 euro/flacon 300 ml),

-       Spălaţi periodic (max. 2 ani) tubulatura de evacuare de depuneri: uscate excesiv pot lua foc.