(EvZ-2008-week 04) Mirosuri în baie

Teodor TERETEAN

Locuiesc la casă si acum trei ani, in urma renovării, am ridicat o baie şi o bucătărie noua.

Intre timp, in baie a apărut un miros insuportabil, pe care uneori am încercat să-l îndepărtez turnând apa în sifonul de pardoseală sau introducând nişte pastile de absorbţie a mirosului, dar totul a fost in zadar.

Menţionez că baia si bucătăria sunt racordate la fose septice, care se află la o distanţă de 10 m de casă.

In urma discuţiilor cu diverse persoane am aflat că este posibil ca cel care a făcut instalaţia sanitara la baie să nu fi lăsat aerisitor sau ceva de genul asta.

Vreau să vă întreb dacă as desfiinţa sifonul de pardoseală aş scăpa de acest miros, sau este posibil ca înclinarea conductei care duce spre fosa septică sa nu fie suficienta si de aici să vina mirosul ?

 

Profesioniştii instalaţiilor ştiu că la evacuarea apei pe o coloană colectoare de la „obiectele sanitare” (cadă baie, sifon de pardoseală, chiuvete etc.) apare un joc nedorit al depresiunilor aerului din coloană, rezolvabil prin punerea coloanei în legătură cu atmosfera.

Garda hidraulică a vasului de WC se află chiar în vas (se vede nivelul liber al apei).

Se obţin astfel curgeri fără sucţiuni, pe porţiunile verticale, şi cu nivel liber neperturbat, pe cele orizontale.

În caz contrar se produc aşa-numitele „furturi de gardă hidraulică”, acea porţiune de apă care umple un tub în forma de U (racordul obiectului la coloană) sau de altă formă (la sifonul de pardoseală) şi care creează o barieră lichidă între interiorului casei şi coloana care merge la canalizare.

Fără aceasta gardă mirosurile şi flora microbiană nesănătoasă din reţeaua de canalizare (sau fosa septică) pătrund în casă, periclitând sănătatea locatarilor.

La Dvs. presupunem că:

-             nu există coloană verticală de aerisire, peste acoperiş, prevăzută cu o căciulă protectoare antipăsări,

-             racordul sifonului de pardoseală nu are gardă hidraulică.

 

IATĂ ŞI COMENTARIUL PROMPT AL UNUI CITITOR ONEST !

corect

logica (c.....s@yahoo.com), 2008-01-23 20:10:18

Si noi ne-am confruntat cu o astfel de problema.

Am chemat, pe rând 3 instalatori. Pe lângă faptul ca aveau aere de academicieni, care in timpul liber au ca hobby reparaţiile casnice, nimeni nu a ştiut adevărata cauza a mirosului (nu era persistent, dar in anumite zile era supărător).

Unul a zis ca nu este garda de pardoseala (era), altul vroia sa înceapă sa spargă faianţa si gresia sa afle răspunsul, iar al treilea a spus ca ne va suna peste o saptamana (au trecut săptă-luni de atunci).

Doar al patrulea instalator (venit sa rezolve o alta problema) ne-a spus ceea ce am citit la concluzii in acest articol "nu exista coloana verticala de aerisire, peste acoperiş, prevăzuta cu o căciula protectoare antipasari".

Deci oameni buni, fiţi atenţi pe cine chemaţi sa va rezolve problemele ivite la instalaţii.