(EvZ-2008-week 05) Condens în casa de vacantă

Teodor TERETEAN

Cititor: Am o casă de vacantă la munte, construită din BCA, având ca structură de rezistentă stâlpi turnaţi din beton cu fier beton, fără aplicaţie exterioară de placi de polistiren.

 În momentul utilizării centralei termice, pentru o singură lună de iarnă [dec.], la intersecţia zidurilor, se formează in interiorul camerelor condens pe toată înălţimea pereţilor [cca. 15 cm lăţime pe fiecare zid.

Dispariţia condensului se realizează în primele două luni calde când casa este locuită din luna mai pană la finele lunii octombrie.

Ce se impune pentru înlăturarea acestui neajuns ?

 

Răspuns: Peretele exterior din BCA (beton celular autoclavizat) este un bun izolant termic.

Dar, în ziduri exista stâlpii de beton armat ai structurii de rezistenţă.

Rezistenţa termică a celor două materiale sunt diferite.

Simplificând, BCA-ul este de cca. 5 ori mai bun izolant termic decât betonul armat obişnuit.

În procesul de locuire al unei încăperi au loc degajări de umiditate generate de: respiraţia şi transpiraţia oamenilor, umezeala acumulată în haine, preparatul mâncărurilor, ghivecele cu flori, spălatul oamenilor şi rufelor etc.

Iarna, temperatura feţei interioare a unui perete este diferită în funcţie de loc: în zona stâlpilor de beton (mai ales cei neizolaţi termic) temperatura este mai scăzută decât aceea din centrul zonei de BCA.

Dacă temperatura zonei stâlpului scade sub valoarea „punctului de rouă” al vaporilor de apă din aerul încăperii, începe condensarea în aceasta zonă.

Soluţii posibile:

-          Izolarea termică exterioară a stâlpilor de beton plus o tencuire interioară corespunzătoare,

-          Numai după izolare, se poate aplica o vopsea anticondens peste tencuială.