(EvZ-2008-week 09) Aerul din casele noastre (II)

 

Teodor TERETEAN

 

Comentariu: Ce tipuri de aspiratoare se recomandă pentru curăţarea avansată a încăperilor noastre?

În cazul aspiratoarelor de praf, mai ales pentru reşedinţele persoanelor alergice, procuraţi şi folosiţi aspiratoare care utilizează:

-       filtre de înaltă eficienţă (HEPA) pe circuitul de aer care reîntoarce aerul aspirat în încăpere; alcătuite din spaţii umplute cu foi din fibre submicronice de vată de sticlă (eficienţa captării min. 99,97%);

-       apa ca element de filtrare şi spălare a aerului aspirat din încăpere (Fig); acestea folosesc principiul epuratoarelor de gaze (scrubbers), spălând aerul poluat cu apă prin barbotare (amestecare cu vânturare); este vizibilă camera de spălare cu apă (în centru) şi priza de aer viciat (în dreapta, mijloc), în care se introduce tubul flexibil de captare (eficiente pentru particule peste 1 micron).

Aspiratoarele cu filtre HEPA sunt mai uşor de manevrat, dar necesită o schimbare relativ frecventă a filtrului (care costă), mai ales în încăperile cu grad important de murdărire.

Aspiratoarele cu spălare cu apă sunt ceva mai voluminoase, dar apa barbotată de către aerul poluat este un excelent reţinător de agenţi poluanţi.