Folosirea ventiloconvectoarelor

 

Teodor TERETEAN

 

comentarii: cum se calculează ventiloconvectorii pt. locuinţele familiale?

Instalaţiile cu ventiloconvectoare sunt folosite vara pentru răcirea īncăperilor şi, iarna, pentru īncălzirea lor.

Ventiloconvectorul se compune din: carcasă, grilă, baterie schimbătoare de căldură (una sau două, pentru răcirea/ īncălzirea aerului), filtru de aer (reţine impurităţile din aer -praf, scame, peri de animale domestice etc.-), ventilator (asigură circulaţia aerului din īncăpere prin aparat), tavă de condens (colectează vaporii de apă din aerul tratat), sistemul de automatizare (permite prestabilirea temperaturii dorite).

Vara aparatele sunt conectate la un răcitor de apă, montat afară; iarna la cazanul din centrala termică.

Aparatele (cu 2 sau 4 ţevi) se aleg īn funcţie de necesarul calculat inginereşte, separat de frig şi căldură, pentru fiecare īncăpere.

Deşi relativ simple, instalaţiile cu ventiloconvectori trebuie calculate şi realizate de ingineri specializaţi.

Cazanul din centrala termică furnizează agentul termic pentru ventiloconvectoare pe traseu separat de al radiatoarelor şi al boilerului pentru apa caldă menajeră.

 Avantajele ventiloconvectoarelor: filtrarea aerului insuflat, amplasarea lor la ferestre (insuflarea verticală evită curenţii de aer), automatizarea simplă a funcţionării separat pentru fiecare īncăpere, estetică ridicată etc.

Se evită folosirea lor īn bucătărie (se īmbācseşte bateria cu aerosoli din prăjeli şi vapori de grăsime) şi īn grupurile sanitare (se formează colonii de bacterii etc. īn aparat).

Sfat: realizaţi instalaţia din casa dumneavoastră numai după proiecte īntocmite de profesionişti atestaţi īn domeniu.