ĪNAPOI / BACK

Cap 01-2005   VENTILAREA CORECTĂ A BUCĂTĂRIILOR

 

Teodor TERETEAN

 

Neglijată pānă de curānd, ventilarea corectă a bucătăriilor a devenit azi o necesitate.

Nu ne mai putem permite să īmbrăcam hainele, mirosind a māncare proaspăt gătită.

Ba se poate dar, riscul de a fi dezagreabili celor din jur, este mare!

Dar asta nu este totul!

 

De ce ventilăm.

Pe scurt, īn timpul preparării māncărurilor se produc o serie de procese care degajă mirosuri.

Īn special din prăjeli, fripturi şi fierturi.

Īn esenţă, aceste procese de tehnologie a preparării alimentelor, produc două tipuri de poluanţi: aerosoli şi vapori graşi.

Aerosolii sunt microparticole solide, relativ uşoare, care odată produse sunt luate de curenţii de aer, oricāt de mici ar fi aceştia şi „se plimbă” prin apartamentul nostru.

Reamintim aici şi existenţa unui alt tip de aerosoli, foarte familiar nouă: fumul de ţigară.

Un singur fum de ţigară, tras īn piept şi expirat īntr-o īncăpere, conţine aerosoli care „dispar” de la sine, īn doar …14 ore.

Vaporii graşi sunt produşi, fie de fierberea grăsimilor (uleiuri, untură etc.), fie de folosirea acestora la prăjeli.

Abundenţa de mirodenii de pe piaţă, īn ultimii ani, a sporit diversitatea de mirosuri care ni se pot impregna īn obiectele din jur, din casă, dar mai ales īn haine.

 

Cum ventilăm.

Numai cu hote de bucătărie care, de obicei, permit evacuarea aerului viciat, direct afară.

Acestea se amplasează deasupra aragazurilor (maşinilor de gătit).

Exista o regulă ideală īn privinţa alegerii mărimii fizice a unei hote: atāt lungimea, cāt şi lăţimea acesteia, trebuie sa depăşească cu 5…10 cm marginile aragazului (maşinii de gătit), deasupra căruia se aşează.

Folosind o hotă, drumul de la locul de producere a poluanţilor (aerosoli sau vapori graşi), pānă la gura de captare (pentru evacuare), este minim.

De reţinut, pe acest drum, poluanţii nu au pe ce să se depună.

Ideal este ca hota să se lipească de un perete, caz īn care debitul de aer necesar pentru evacuare este minim.

Aşezarea la perete a hotei micşorează influenţa curenţilor de aer orizontali la nivelul plitei, curenţi care deviază drumul poluanţilor spre hotă.

De ex., īn cazul unei hote de 1,00x0,60 m, amplasată la perete, debitul de aer necesar a fi evacuat este mai mic cu cca. 50% faţă de amplasarea aceleiaşi hote īn mijlocul bucătăriei.

 

Cāt ventilăm.

Iată o bună īntrebare.

Răspunsul scurt este: cāt mai economic, dar eficient.

Există o mulţime de date practice referitoare la debitele de aer de evacuat printr-o hotă.

Este bine să luăm īn considerare două elemente: mărimea aragazului şi mărimea bucătăriei.

Mărimea aragazului indică debitul de aer primar necesar a fi evacuat.

Astfel, pentru un aragaz, amplasat la perete, cu Lungimea x lăţimea = 0.60 x 0.50 m debitul minim de evacuat este de cca. Dev,min= 360 m3/h.

Debitul ideal este de cca. Dev,id= 500 m3/h.

Orice debit de aer cuprins īntre cele două valori indicate mai īnainte este acceptabil.

Mărimea bucătăriei are importanţă asupra eficienţei „spălării cu aer proaspăt” a volumului acesteia.

Este uşor de imaginat că nu tot ce se ridică din …cuptoare, crătiţi sau tigăi va putea fi captat de hotă, pe loc şi evacuat afară.

De ex., la ridicarea capacului de pe o tigaie, se ridică brusc o cantitate de vapori plus aerosoli care nu vor putea fi captaţi īn totalitate de către hotă.

Vor mai fi şi scăpări pe de lături.

Acestea „călătoresc” prin tot aerul īncăperii īnainte de a fi recaptate şi evacuate īn exterior.

De aceea este bine să corelăm debitul hotei cu volumul bucătăriei.

Astfel, pentru bucătăriile mici, cum sunt cele ale apartamentelor noastre, cu volume de aer cuprinse īntre V = 15 şi 25 m3, se recomandă realizarea a N = 20 … 30 schimburi orare.

Īn cazul bucătăriilor cu volumele de mai īnainte, debitele de aer, economice, ale hotelor se afla īntre Dev,econ = 15 x 30 = 450 m3/h şi Dev,econ= 25 x 20 = 500 m3/h.

Rezumānd, debitul minim la bucătăria cu V = 15 m3 ar fi de Dev,min = 300 m3/h iar debitul de aer cel mai „generos” la bucătăria de 25 m3 ar fi de Dev,max = 750 m3/h.

Vom comenta ceva mai jos.

 

Ce sunt schimburile orare.

Schimburile orare de aer sunt un instrument empiric, dar foarte practic, pentru a „măsura”, pentru o anumită īncăpere (de ex. bucătăria), rapiditatea cu care se īnlocuieşte aerul viciat, cu aer proaspăt.

De ex., īn cazul a N = 20 schimburi orare, aerul proaspăt īnlocuieşte, īn principiu, aerul viciat al unei īncăperi la fiecare 60 : 20 = 3 minute.

Spunem īn principiu pentru că īnlocuirea corectă cu aer proaspăt depinde de īncă o serie de factori cum sunt: sistemul de ventilare folosit, omogenitatea distribuţiei de aer īn īncăpere, viteza curenţilor de aer etc.

 

Compensarea cu aer proaspăt.

Aceasta este o mare problemă.

Va rugam să fiţi de acord că dacă se doreşte extragerea unui debit de aer dintr-o īncăpere (Dev) este obligatoriu ca acesta sa fie īnlocuit de un alt debit de aer (Din), adus din altă parte; astfel, se face o compensare: Dev = Din.

Īn caz contrar nu se poate extrage din īncăpere …mai nimic.

O hotă care extrage aer dintr-o bucătărie, cu uşa şi ferestrele īnchise, nu va putea funcţiona …aproape deloc.

Se spune că ventilatorul hotei se īnvārte īn gol, debitul de aer evacuat, fiind ca şi nul (Dev»0, quasi-nul).

Trebuie sa asiguram deci compensarea aerului evacuat cu aer proaspăt, de afară sau din alta īncăpere.

Numai că, īn acest ultim caz problema nu este rezolvată: şi īn această a doua īncăpere trebuie adus, pānă la urmă, aer de afară.

Pentru instalaţiile relativ mici, din apartamentele noastre, este suficientă deschiderea ferestrei.

Necazul este că, iarna, va pătrunde īn bucătărie aer prea rece iar vara, prea cald.

Ideal este ca aerul de compensaţie (cel adus de afară) să fie introdus cāt mai aproape de hotă, fără ca īn drumul său, aerul introdus să se intersecteze cu …ocupanţii bucătăriei.

Asta presupune o anume aşezare a aragazului faţă de fereastră!

Cea mai bună soluţie de compensare, dar şi cea mai scumpă, este compensarea aerului evacuat cu o instalaţie specială de introducere īn apartament a aerului proaspăt, filtrat, īncălzit iarna şi răcit vara.

 

Influenţa ferestrelor termopan.

Noutatea ultimilor ani la noi o constituie dotarea masivă a apartamentelor existente cu ferestre avānd geam termopan.

Acestea, datorită calităţii geamului şi a celor 2 garnituri de etanşare, asigură atāt o bună izolare termică cāt şi (atenţie!) o excelentă etanşare a apartamentului la infiltraţiile de aer.

Avantaj şi dezavantaj!

Dezavantajul dispare dacă se face o temeinică ventilare, zilnică, a īntregului apartament. (Vom reveni asupra acestui subiect).

La bucătărie gospodina trebuie să aibă montată o fereastră termopan, cu deschidere batantă, care să dirijeze spre tavan o bună parte din aerul introdus pe aici.

Efectul de „rece” al aerului proaspăt este, parţial, micşorat.

 

Despre hote.

Īn esenţă, hotele de bucătărie sunt dispozitive de captare locală a gazelor, vaporilor şi  aerosolilor, numiţi generic poluanţi.

Sunt alcătuite, īn general, dintr-o carcasă, unul sau două ventilatoare, unul sau două becuri de iluminat, o clapetă de aer anti-retur şi un filtru de reţinere a poluanţilor (popular numite filtre de grăsime).

Ventilatoarele au una, două sau trei viteze (debite de aer evacuat).

Preturile lor sunt īn consecinţă.

Filtrele de grăsime sunt, fie īnlocuibile (de unică folosinţă), fie lavabile (din plasă metalică zincată sau, mai scumpe, de inox).

Piaţa autohtonă este bine aprovizionată cu hote, la preţuri variabile, după firmă şi calitate.

Nu īntotdeauna cele mai scumpe sunt şi cele mai bune, dar (uzual) cele produse de firme cu renume sunt de calitate.

 

Verificarea periodică a hotelor.

Hotele trebuie verificate periodic (conform prospectului) de un specialist al firmei furnizoare sau al unei firme serioase de service.

Fiind totuşi un mecanism, verificarea se recomandă, atāt īn garanţie, cāt şi īn post-garanţie.

Se va verifica, īn special, starea de curăţenie a ventilatoarelor şi capacitatea lor de absorbţie.

 

Īntreţinerea hotelor.

Se face de către proprietar.

Carcasa se va curăţa periodic (lunar sau trimestrial) de orice fel de depuneri, atāt interioare cāt şi exterioare, cu un detergent indicat de producător sau cu apă şi săpun normal.

Filtrele īnlocuibile se vor schimba periodic, ori de cāte ori se va constata murdărirea (colmatarea) acestora, mai ales dacă se simt mirosuri de rānced īn zona de absorbţie a hotei.

Este bine sa aveţi cāteva filtre de rezervă.

Nu folosiţi improvizaţii: se distrug ventilatoarele.

Filtrele lavabile se vor spăla cu detergentul indicat de producător sau cu apă şi săpun,  ori de cāte ori este nevoie.

Să nu ne speriem: necesitatea schimbării/ spălării filtrelor este o dovadă a bunei funcţionări a hotei.

 

Invitaţie.

Aşteptăm oricānd poşta redacţiei pentru lămuriri suplimentare.

ĪNAPOI / BACK

Articol publicat īn Revista UTIL, Anul IV, nr. 1 / 2005