Cap 06-2006   VENTILAREA BUCĂTĂRIILOR …EXTINSE

Dr.-Ing. Teodor TERETEAN

īn luna ianuarie a anului trecut am dezvoltat, pe īndelete, īn paginile revistei UTIL (Nr. 1 / 2005), o serie de idei referitoare la ventilarea corectă a bucătăriilor.

Ne-a surprins interesul pe care l-am trezit īn rāndul cititorilor noştri.

Mai ales că, foarte mulţi dintre aceştia au cerut explicaţii suplimentare īn ceea ce priveşte situaţia bucătăriilor de dimensiuni ceva mai mari decāt am fost obişnuiţi īn vechile blocuri. 

Poate de aceea, considerăm că reluarea acestei probleme īn aceasta nouă lumină nu poate să fie decāt benefică.

 

Bucătăria trebuie ţinută īn depresiune

 O ventilare corectă a unei bucătarii presupune, īn primul rānd, menţinerea acesteia īn depresiune.

Cu alte cuvinte, pentru această īncăpere trebuie să fie păstrată următoarea proporţie: debitul de aer evacuat trebuie să fie mai mare decāt debitul de aer introdus; de regulă cu cca. 10%.

Īn mod normal, aceasta situaţie se produce de la sine cānd punem īn funcţiune ventilatorul de evacuare al hotei de deasupra aragazului, lăsānd ca aerul evacuat să fie īnlocuit de un altul, proaspăt, care intră pe fereastră sau, de preferat, din īncăperile restului apartamentului.

Īn acest din urmă caz respectăm, cu mai multă exigenţă, principiul traseului corect al aerului din casă, aşa cum acesta a fost expus de către noi, īn Revista UTIL, Nr. 5 din acest an.

Īn cazul īn care, după ce am pus īn funcţiune hota de aragaz, deschidem fereastra bucătăriei, efectul de depresiune din bucătărie dispare practic astfel că, la prima deschidere a uşii dintre bucătărie şi o alta īncăpere alăturată a apartamentului (casei), mirosurile din bucătărie migrează spre restul īncăperilor.

 

Drumul mirosurilor

Insistăm asupra acestui aspect deoarece bucătăria cu specific romanesc, şi nu numai, este o sursă inepuizabilă de …mirosuri īmbietoare.

Mai mult ca sigur aşa putem īnţelege apariţia multor kilograme īn plus la cāntar, cānd vrem să ne verificăm …silueta.

Mai ales că, īn ultimele două decenii, a fost bine pusă la punct pătrunderea şi comercializarea cu succes, pe piaţa indigenă, a unor sortimente nebănuite de condimente, īncepānd cu (de-acum celebra) Vegeta  şi terminānd cu …mirosurile bucătăriilor orientale.

Mititeii, cartofii prăjiţi sau fierţi īn ulei, cotletele, chiftelele sunt numai cāteva surse de aerosoli.

Supele, ciorbele, sarmalele, dar şi alte feluri de māncăruri, sunt alte surse inepuizabile de vapori graşi.

Atāt īn cazul aerosolilor, cāt şi a vaporilor gras, ventilarea insuficienta a bucătăriei conduce la īmprăştierea acestora īn toata casa.

Aceasta este o situaţie mai mult decāt dezagreabilă, īn special pentru toţi aceia dintre noi care nu agreem impregnarea cu astfel de mirosuri a lucrurilor din jurul nostru sau …de pe noi.

Iată cāteva cazuri obişnuite de migrare a mirosurilor din bucătărie spre restul īncăperilor apartamentului (casei), īn situaţia īn care, aici, se află īn curs de preparare māncarea:

-        Hota funcţionează la o treaptă inferioară: chiar cu geamul īnchis debitul de aer evacuat de hotă īn exterior nu face faţă producerii de mirosuri (spunem că numărul de schimburi al aerului din bucătărie, cu aer adus din alta parte, este insuficient);

-        Hota funcţionează, dar este deschis geamul de la bucătărie: īn aceasta situaţie depresiunea īn bucătărie este aproape-nulă, iar mirosurile se răspāndesc īn toată bucătăria şi, la prima deschidere de uşă, se răspāndesc mai departe;

-        Hota funcţionează iar geamul de la bucătărie este uşor īntredeschis, dar afară bate vāntul: īn aceasta situaţie īn bucătărie se creează o circulaţie inversă de aer,  pe fondul perturbării profunde a mişcării aerului din bucătărie, mirosurile fiind practic purtate spre restul īncăperilor de aerul de infiltraţie introdus de vānt pe fereastră ş.a.m.d.

Faţă de cele de mai īnainte trebuie să subliniem două fapte incontestabile:

-        Tendinţa naturală a poluanţilor din bucătărie (aerosoli, vapori graşi etc.) este aceea de a se răspāndi cu repeziciune īn īntreg spaţiul bucătăriei (prin difuziune naturală), situaţie favorizată, īn special, de temperatura lor substanţial mai ridicată decāt a aerului din īncăpere (se spune că aceste substanţe gazoase au o energie cinetică ridicată);

-        Cu cāt este mai mic spaţiul propriu-zis īn care pot migra natural mirosurile cu atāt va fi mai uşoară (din punct de vedere tehnic) şi mai economică acţiunea de lichidare a lor prin ventilare.

Reamintim că ventilarea este o acţiune prin care aerul din casă (apartament) este īnlocuit cu aer proaspăt, adus de afară.

Ventilarea trebuie privită, īntotdeauna, ca o īmprospătare a aerului  din casa noastră.

 

Situaţii controversate

Trebuie să recunoaştem că ideea de a avea o bucătărie cu o suprafaţă mai mare, cāt mai mare, a prins adānc īn imaginaţia conaţionalilor noştri.

Asta şi datorită faptului că bucătăria a fost, ani de-a rāndul, atāt loc de gătit, cāt şi sufragerie (living room), adică locul īn care se adună familia pentru acţiunile comune, printre care şi servitul mesei..

Īnghesuiţi īn spaţii strāmte, fiecare dintre noi şi-a dorit o sufragerie spaţioasă.

Cum īnsă acesta era şi locul īn care se prepara māncarea s-a ajuns īn mod natural la dorinţa …extinderii acestui spaţiu, adică al bucătăriei.

Dacă este vorba de o casă nouă fiecare proprietar īşi poate dimensiona bucătăria-sufragerie după plac.

Asta este mai uşor de făcut.

Īn cazul vechilor apartamente singura soluţie disponibilă, pentru rezolvarea (?!) problemei, a constituit-o comasarea vechiului spaţiu al bucătăriei cu una (sau mai multe) īncăperi adiacente.

Īn acest fel a apărut peste noapte bucătăria extinsă cu holul de la intrare sau cu prima cameră mai mare alăturată acesteia.

Problemele de viaţă care apar īnsă īn acest caz, īntr-o familie modernă, cu un anumit nivel de īnţelegere a urbanizării, nu sunt simple.

Printre acestea figurează şi ventilarea noului spaţiu al bucătăriei, mai ales īn perioada de timp īn care se prepară māncarea, sau mai simplu spus, se găteşte.

 Ne propunem să analizam situaţia ventilării unei bucătarii tipice īnainte şi după extinderea acestui spaţiu.

 

Analiza comparativă a două bucătarii

Bucătărie veche: conform situaţiei existente, bucătăria are o suprafaţă, SB = 6 m2 şi un volum, VB = 17 m3.

Livingul adiacent are o suprafaţă,  SL = 16 m2 şi volumul, VL = 44 m3.

Bucătărie extinsă: se obţine prin suprimarea (dărāmarea) peretelui dintre living şi bucătărie rezultānd, pentru īncăperea comasată, o suprafaţă nouă,  SBL = 22 m2 şi un volum nou, VBL = 61 m3.

Ei bine, īn cazul clasic, al īncăperilor separate, bucătăria va putea fi ventilată cu intermitenţă de o hotă obişnuită de aragaz, cu electro-ventilator şi filtru, procurată din comerţ, care la treapta a 3-a, poate extrage cca. 250…340 m3/h, asigurānd N= 15-20 schimburi pe oră.

Aceasta este o situaţie satisfăcătoare pentru o bună bucată de timp (primăvara, toamna, parţial-iarna şi parţial-vara).

Spunem parţial-iarna deoarece, la o temperatură exterioară de -15 oC, ar fi necesar să existe un supliment 3,3 – 4,6 kW de căldură, pentru īncălzirea aerului proaspăt introdus de afară. Care plus de căldură, apare (parţial, dar nu suficient) īn bucătărie numai dacă focurile aragazului sunt date la maximum.

Gospodinele noastre, dacă rămān optimiste, pot alege īntre următoarele variante:

(a)  ori gătesc cu fereastra deschisă, au aer curat, dar cam tremură de frig şi se pot īmbolnăvi, ori

(b)  gătesc cu fereastra īnchisă, n-au aer curat, iar īncăperea rămāne neventilată.

Parţial-vara e mult mai neplăcut deoarece, pe lāngă căldura degajată de aragaz īn interior, mai intră īn bucătărie şi aerul proaspăt, bine īncins de „cuptorul” de afară (să ne amintim de verile cu temperaturi de +35 … +41 oC).

Şi aici gospodinele noastre pot rămāne optimiste (a nu se uita că mai toată lumea are, şi vara, şi iarna, māncare gătită pe masă), deoarece:

(c)  ori gătesc cu fereastra deschisă, au aer curat, dar se coc mai tare ca bucatele, ori

(d)  gătesc cu fereastra īnchisă, n-au aer curat, mirosurile īşi măresc concentraţia, toată lumea fiind nevoită să accepte creşterea …dovedită a mirosurilor.

Astfel, ventilarea unei bucătarii mărite de cca. 3.7 ori ca suprafaţă (dar mai ales ca volum) conduce la alte debite de aer, alte sisteme de ventilare, alte costuri energetice etc.

Īn acest caz debitele de aer evacuate ajung, teoretic, la 900 … 1200 m3/h, nemaiputāndu-se face o simplă compensare cu aer proaspăt, prin fereastra bucătăriei sau din celelalte īncăperi ale casei.

Necesarul suplimentar de căldură (iarna la -15 oC) ajunge la 12 … 16 kW iar necesarul suplimentar de frig (vara, la +35 oC), pentru restul apartamentului invadat de aer cald, ajunge la 3 … 4 kW.

Īn condiţiile de mai īnainte, iarna, s-ar plăti energie electrică suplimentară (12…16 kW * 4 ore/zi * 26 zile/lună * 5000 lei/kWh) de cca 6…8 milioane lei vechi/ lună.

Vara, ar trebui utilizată o instalaţie īn plus de răcire a aerului (cu o investiţie de minimum 1500 EURO) şi un cost suplimentar de energie electrică  (1…1.5 kW * 8 ore/zi * 26 zile/lună * 5000 lei/kWh) de cca.  1 000 000…1 500 000 lei vechi/lună.

Pentru a īncerca să terminăm, de o manieră īncurajatoare, acest subiect consider util să afirm că adevărul se află la jumătate, ca de altfel toate lucrurile īn viaţă.

Deci, īn cazul īn care vrem să creăm, din vechea bucătărie şi din living, un spaţiu tip bucătărie americana  (american-kitchen),  prin nimicirea unui perete care separa bucătăria de un hol sau de o altă īncăpere, aş īndrăzni să sugerez (din poziţia ventilatoristului) următoarea soluţie:

1.          Obţinerea autorizaţiei de demolare a peretelui de la Primărie (obligatorie), pentru a nu pune īn primejdie stabilitatea construcţiei;

2.          Īnlocuirea acestui perete cu un glass-wand (fie uşi cu multă sticlă, de tip armonică, fie rame glisante de mari dimensiuni), ca uşile să poată fi īnchise cānd se procesează māncarea (găteşte) şi, respectiv, deschise (numai) după potolirea  ulterioară a mirosurilor;

3.          Realizarea unei instalaţii corecte (de evacuare a aerului poluat) pentru ventilarea bucătăriei (funcţionānd la turaţie maximă, cānd se fac prăjeli, se fierb ciorbe/supe gr(o)ase şi sarmale, se fac rāntaşuri şi …toate cele care (īncă) nu-ţi fac rău la tinereţe, ulterior ne-mai-avānd importanţă);

4.          Cea mai bună soluţie este aceea de a se monta, deasupra aragazului, o hotă ale cărei margini să depăşească, cu cel puţin 100 mm, marginile acestuia; se deschide suficient fereastra; dacă, avānd  toate focurile īn funcţiune, aburii şi/sau vaporii graşi, inclusiv aerosolii de la vreo friptură (sau de la prăjirea cartofilor) sunt absorbiţi de hotă şi evacuaţi afară, totul este OK;

5.          Īn caz contrar, ajutaţi de un profesionist īn materie, se stabileşte modul īn care se poate compensa aerul evacuat prin introducerea corectă a celui proaspăt (dacă şi cānd este necesar, de la caz la caz); subliniem, īncă şi īncă odată, că ventilarea unei īncăperi īnseamnă evacuarea aerului viciat (mecanic sau natural) şi introducerea īn loc, īn acelaşi timp, pe altă cale, aer din altă parte (de afară sau din altă īncăpere īn care, la rāndul ei, este introdus aer de afară); se observă că totul īncepe şi se termina afară.

Īn caz contrar, pentru a īncheia optimist:

1.          Nu se vă găti niciodată īntr-o bucătărie extinsă, fără măsurile arătate mai īnainte, şi atunci restul …nu mai contează (excepţie făcānd doar autorizaţia de demolare);

2.          Se va găti, īn ciuda noastră a tuturora, dar locatarii vor fi reclame vii ale omului …mirositor.

  Fiecare dintre noi īşi poate stabili, acasă, tot felul de alte situaţii demolatoare, că doar este proprietar, dar īi mai īntreabă şi pe bătrānii satului.

Articol publicat īn Revista UTIL, Anul V, nr. 6 / 2006

<<< īnapoi